Verdt å vite om taket

Feil og mangler i forbindelse med fukt og råte kan koste deg dyrt både når det gjelder vedlikehold og ved fremtidig boligsalg.

Å sjekke taket er kanskje ikke øverst på ønskelista over vårlige gjøremål, men hvis du fanger opp noe som må utbedres, er det garantert verdt tiden din. Årlig vedlikehold forlenger takets levetid betraktelig, og reduserer risikoen for skader som kan få konsekvenser for resten av boligen. 

Feil og mangler i forbindelse med fukt og råte kan også koste deg dyrt ved fremtidig boligsalg. Husk at ulike taktyper har ulike vedlikeholdsbehov - så dersom du er i tvil om hvordan en taksjekk skal gjennomføres, ta kontakt med en taktekker, blikkenslager eller snekker. 

Bygger'n har tak. Finn det du trenger på byggern.no

Slik sjekker du taket

Takstein er det vanligste taktekket på norske hus, og kommer i mange ulike varianter. Første punkt på vedlikeholdssjekken av takstein er en visuell inspeksjon av taket for å identifisere sprukne eller feilplasserte takstein. Sprukne takstein er et av de sikreste tegnene på at taket bør utbedres eller kan ha fått skader gjennom vinteren, og skadet takstein bør byttes ut så raskt som mulig. 

Bruddskader, sprekker og rust er gjengangere på tak etter en lang og snøfylt vinter. Vær ekstra oppmerksom  på om det har dannet seg rust på festemateriell takrenner og beslag. Beslag finner du rundt piper, takvinduer og lufterør - ofte kalt gjennomføringer. Beslag som ikke fungerer som tenkt kan føre til fuktproblemer, lekkasjer og råte - som i verste fall kan gjøre skade på bærende konstruksjoner. 

Her er noen viktige tips for å sikre taket - det kan koste deg dyrt å gi blaffen i taket

Når bør taket byttes? 

Beste indikasjon på når taket bør byttes er takets alder og forventet levetid. Det er imidlertid enkelte faresignaler du burde være oppmerksom på. Nedløp er for eksempel noe å følge med på: Sjekk om de er tette ved å observere hvordan vannet renner på en regnfull dag. 

Påse at takrenner er tomme for løv og annet, og at vannet renner fritt der det skal. Om vannet renner ned bak takrennene, er dette et klart faresignal.

Les også: Takrenner fra Plannja er skapt for nordisk klima

Andre måter å forebygge lekkasjer er å se om det er hull eller rift i undertaket, samt forsikre deg om at det ikke har dannet seg fukt eller mugg på lektene under taksteinen. Finner du rennemerker på loftet, er det på tide å tilkalle fagfolk.  

 

Hva gjør jeg med mose på taket? 

Mose tiltrekker seg fuktighet og kan derfor føre til blant annet frostsprengning og gode vekstvilkår for planter med røtter som kan skade taket. Er det mye mose, bør en fagperson undersøke om mosen har ført til større skader. Finn fram kosten og hageslangen og ta bort mosen før mosen tar deg! 

Les også: Taket har ikke godt av å bli mosegrodd

Taket er gammelt - hvor lenge holder det? 

Er taket gammelt? Ikke behold det i gode og onde dager, men bytt det ut før det er for sent. Takets levetid avhenger av flere faktorer, som vedlikehold og beliggenhet, men viktigst er kanskje hva slags type tak det er snakk om. 

Skifer kan holde i over 100 år, men det  er et tungt materiale, så du bør vurdere å bytte undertaket før den tid. 

Takshingel bør byttes etter 20-30 år. Et tegn på at shingelen har blitt for gammel er at granulaten, som gir pappen farge, begynner å forsvinne slik at man kan se asfalten. 

Takplater: Bor du i kystnære strøk, er takplater av aluminium og stål å anbefale, da de er nærmest vedlikeholdsfrie og har et naturlig beskyttelseslag mot rust. Takplater har en levetid på rundt 50 år. 

Tegl er en utholdende krabat av en takstein. Han er såpass slitesterk at han lever i cirka 75 år før han må byttes ut. 

Les om forskjellige typer tak fra BMI her

Takbytte

Husk at hvis det blir aktuelt å bytte taket, må du forsikre deg om at arbeidet utføres korrekt, og at det blir tatt godt vare på med jevnlig vedlikehold. Husk at det ofte blir dyrere å utbedre feil jo lenger man venter, så det er alltid bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite. 

Les også: Derfor valgte vi fagfolk til å bytte taket

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.08.2024

Andre artikler

Det kan koste deg dyrt å gi blaffen i taket

Tips om stell av taket

Et nytt tak gi deg en kraftig verdistigning på huset, men det er viktig at det blir gjort på profesjonell måte.

Hold taket rent

Slik varer taket lengre

Taket har ikke godt av å bli mosegrodd. Det gir ikke alltid så store skader, men mosen holder på fuktigheten og kan gi frostspreng når kulda setter inn - levetiden vil da reduseres på tekkingen.

Slik setter du opp vindskier

Slik setter du opp vindskier

Vindskiene avslutter, omrammer og dekker inn taket sideveis. Dessuten tjener vindskiene som underlag og spikerslag for dekkbordene, som skjuler tekkingens avslutning.

Velg riktig tak til huset ditt

Velg riktig tak til huset ditt

Det finnes en rekke ulike materialer å velge mellom for deg som skal legge nytt tak. Pris og utseende er viktige kriterier for valg, men vekt, antatt levetid, vedlikehold og mulighet for reparasjon bør også spille inn.