Pegasus, en lekker variant fra Dovre.

Peissesongen er endelig her igjen

Tiden for sommer og sol er kanskje over, men det betyr også at tiden er inne for turer i friskt høstvær, nydelige farger og peiskos. Så finn frem veden og tennbrikettene.

Nå som sommeren er slutt, er det på tide å bytte ut sola som varmekilde med den gode, gamle peisen. For mange er peis noe urnorsk: Vi er et folkeslag som hvert år lider oss gjennom kalde vintre, og en varm peis med knitrende flammer har vært en sårt trengt trøst og varmekilde.

Skal du installere en ny peis eller ovn, har du mange muligheter hva angår type, størrelse og utseende. Dessverre er ikke vedpeis et alternativ for alle. Bor du i en leilighet uten pipe, er det ikke enkelt å skulle etablere et nytt ildsted. Det betyr imidlertid ikke at peiskos er utelukket.

Ute etter en moderne peis som varmer godt? Se gjennom utvalget fra Jøtul  og Dovre

Peisalternativer

Bor du i en enebolig og har et fungerende pipeløp, er det lite i veien for gå til anskaffelse av en vedpeis, eller en hvilken som helst annen type peis. Alle muligheter er åpne - Om du så velger et mer lukket alternativ, som en vedovn, eller en flott og åpen peis. Husk for øvrig på at moderne rentbrennende vedovner og peisinnsatser er langt mer miljøvennlige og effektive enn åpne peiser, flotte som de er. 

Oppføring av pipe eller skorstein er søknadspliktig, og du må også melde fra til feiervesenet om etablering av nytt ildsted. Bor du i en leilighet uten pipe, slik tilfelle er med mange nyere leiligheter, er mulighetene begrenset, men muligheter har du like fullt. 

Gasspeis og andre muligheter

Det beste alternativet er en gasspeis - du får kanskje ikke den gode knitrelyden fra brennende ved, men du får levende flammer og godt med varme. I tillegg til dette kan du med en gasspeis enkelt styre varmenivået etter behov. Du slipper også å styre med ved, sot og fyring. Det er ikke behov for pipe, og avgassene kan føres ut gjennom yttervegger eller taket. 

Om du ønsker en enklere løsning, kan biopeis eller elektrisk peis være det som passer deg best. Her får du ikke samme varmeproduksjon, og med elektrisk peis får du heller ikke faktiske flammer, kun en illusjon. Begge krever imidlertid hverken pipe eller avtrekk - en biopeis krever kun at du fyller på brennstoff ved behov, og en elektrisk peis trenger kun et strømuttak. 

Fyr riktig

For mange kan imidlertid ingenting måle seg med en vedpeis- eller ovn. For å brenne mest mulig miljøvennlig, effektivt og med minst mulig sotdannelse, er det viktig at du fyrer riktig. 

Slik fyrer du riktig:

  • Sørg for at du har skikkelig tørr ved - ikke mer enn 20 % fuktighet. 
  • Pass på at du har god nok oksygentilførsel. Åpne luker, kanskje sett et vindu på gløtt og sørg for at ingen vifter i boligen står på. Etter at ildstedet har varmet seg opp kan du redusere oksygentilførselen
  • Unngå bruk av avispapir eller søppel til å fyre opp, bruk heller tennved, tennbriketter og never
  • Legg vedkubbene nederst og tennved og tennbriketter øverst. Tenn på øverst. Dette gjør at brennkammeret raskere blir varmt, gir bedre oksygentilførsel og reduserer partikkelutslipp

Hos Bygger’n finner du alt du trenger til peiskos-sesongen, fra ved til brannslukker.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
19.08.2024