Tre snekkerprosjekter til uteplassen
Kribler det litt ekstra i fingrene etter et nytt snekkerprosjekt? Vi har noen forslag til deg.
Hva med å prøve deg på en av klassikerne, som både eksperten og novisen kan kose seg med. Terrasse, levegg og pergola er enkle byggverk, men vil likevel kunne heve uteplassen til nye høyder, noen ganger bokstavelig talt.
Terrasse eller platting
Har du en hage som du ikke helt hva du skal bruke til, kan en terrasse eller en platting være et veldig godt sted å starte. Da får du et område som du kan innrede med utemøbler, grillutstyr og bed for blomster, urter og grønnsaker. Terrasse kan være litt utfordrende å bygge - det er viktig å få til riktig underlag, noe som kan kreve en del forarbeid. De fleste bygger terrasser av tre, med terrassebord, men betong og stein er også gode alternativer. Terrassen eller plattingen kan til slutt pyntes med et strøk beis, som også hjelper mot grønske - husk å vaske før du maler.
Les også: Royalimpregnert vs impregnert terrasse. Hva er egentlig forskjellen? Og hva burde jeg velge?
Selv om begrepene terrasse og platting brukes mye om hverandre, omtaler de to forskjellige byggverk. Plattinger ligger lavere i terrenget, og har ikke trapp. Terrasser kan derimot være en del høyere - de kan ha en høyde på inntil 1 meter over terrenget, i tillegg til et rekkverk på 1,2 meter uten at du må søke til kommunen. En platting kan kun ha en høyde på maks 0,5 meter. På den andre siden kan platting plasseres helt inntil nabogrensen, mens en terrasse må stå minst én meter unna nabogrensen. Terrassen kan heller ikke stikke mer enn 4 meter ut fra fasaden.
Les også: Så mange skruer og løpemeter trenger du til din terrasse
Les også: Dette er viktig å tenke på før du setter i gang med terrassen
Levegg
En levegg er flott om du ønsker å skjermes fra vind, sterke solstråler og naboers nysgjerrige blikk. Mange liker naturlig trefarger på levegger, men det er ingenting i veien for å gi veggen litt personlighet med farge- og materialvalg. Du finner alt du trenger av malingsutstyr hos oss.
Reglene for å unngå søknadsplikt ved bygging av levegg er relativt enkle:
- Veggen kan være maks 1,8 meter høy
- Om veggen står minst 1 meter fra nabogrensen, kan den være inntil 10 meter lang
- Om veggen står nærmere nabogrensen enn en 1 meter, kan den bare være inntil 5 meter lang
- Den kan være både frittstående eller koblet til boligen
- Setter du opp flere levegger samtidig, må du søke
Les også: Sjekkliste for å bygge ny levegg
Pergola
Det er få ting som kler sommeren like godt som en pergola. Dette er en åpen bebyggelse, gjerne dekket med klatreplanter eller lyslenker, som gir litt skygge og le. Under pergolaen kan man blant annet sette opp en sittegruppe, et spisebord eller noen solsenger.
Den tradisjonelle pergolaen er et relativt enkelt og åpent byggverk bestående av stolper og bjelker. Man kan også lage et gulv til den, for eksempel ved å bygge en platting eller ved å plassere steinheller. Det er mulig å kjøpe et pergola-byggesett eller man kan finne en oppskrift og bygge den helt selv. Hos Bygger’n finner du alt du trenger av trelast.
Les også: Bygg din egen pergola. Slik gjør du det
Det er også mulig å bygge den med tak - da er man bedre skjermet fra regn og sol tross alt. Det er imidlertid viktig å huske på at når en pergola bygges med tak, vil den inkluderes i bebygd areal. Dette betyr i sin tur at du må være litt obs på utnyttelsesgraden til tomten. Men bygger du kun en klassisk pergola uten tak, vil som regel ikke være søknadspliktig.
Les også: Pergola - et svalt tilfluktssted i hagen
- Opprettet
- 16.05.2024
- Oppdatert
- 30.08.2024