Slik steller du hagen din til høsten

Det er fortsatt ei stund til du kan sette plenklipperen på vinterlagring eller legge vekk hekksaksa. Mye kan gjøres for å holde hagen levende, fargerik og frodig enda noen måneder, samtidig som du klargjør for neste års sesong.

Gjødsle og klipp

I september er det lurt å ta en runde med nitrogenfattig gjødsel over plena, men vent til det har vært noen dager med fuktig vær. Mye kalium i gjødselet styrker gresset og gjør det i stand til å takle frost bedre.

Tenker du å så ny plen, er dette en god periode for det også, men husk at du må vente til det nysådde gresset har blitt 5-7 cm høyt før du klipper det første gang. Lengre gress utnytter nemlig sollyset bedre.

Utover september vil høstfargene sakte, men sikkert, spre seg i hagen, og løvet begynner å falle til bakken. Da er det viktig at du raker det opp. Blir det liggende, kan løvet ødelegge gresset under, danne tørre, brune flekker og mosevekst.

Beskjær ned til en fjerdedel

Når buskene blir gule og stammene bøye seg ned mot bakken betyr det at de trekker sevjen tilbake til røttene. Da er det på tide at de beskjæres, ned til om lag en fjerdedel av størrelsen, slik at de ikke visner.

Hekker som feller løv bør beskjæres, men ikke for langt, siden de da ikke vil vokse ut igjen. Løv som har falt ned fra trær må fjernes fra hekken, slik at nok frisk luft og sol kommer til, og hekken unngår å råtne.

Du må gjerne fortsette å klippe gresset regelmessig frem til oktober, til den siste klippen for sesongen. Klippehøyden bør være 4-5 centimeter.

Gi klipperen litt kjærlighet

Og da kan du (endelig for noen) sette vekk gressklipperen. Sjekk at den er i fin stand, smør wire og overføringer og tøm den for bensin. Sett den et sted frosten ikke når den, og dekk den godt til.

Gardena har en sjekkliste for andre ting å huske på:

  • Bed, roser og andre planter som er følsomme for frost, må tildekkes med kvister eller løv eller pakkes inn i bobleplast eller lignende.
  • Grav opp sommerløk som for eksempel georginer, og lagre dem i en luftig eske i kjelleren.
  • Ta med potteplanter innendørs eller plasser dem skjermet.
  • Slå av vannkoblinger og tøm kraner og vanningsutstyr, slik at frossent vann ikke kan forårsake noen skader.
  • Demonter damppumper og installer en anti-ispumpe ved behov.

Når alt dette er gjort kan man ta en velfortjent pause fra hagearbeidet, før det plutselig er i gang igjen neste vår.

Opprettet
19.12.2022
Oppdatert
16.10.2024
Icons/Large/Chat