Fordeler og ulemper med ulike gulv

På tide med nytt gulv? Ulike gulv har sine styrker og svakheter. Uansett om årsaken til gulvskiftet er teknisk eller estetisk, har du mye å velge mellom når det kommer til det nye gulvet.

Styrker og svakheter

Alle gulv har sine fordeler og ulemper. Tregulv er for eksempel pent og veldig populært, men tåler fuktighet dårlig. Du må som sådan finne gulvet som passer dine behov best: Har du små barn eller hund, burde du kanskje ha et gulv som tåler hard bruk. 

Vanlig gulvtyper

Parkett og heltre

Parkettgulv består av tre som ligger i flere lag, hvorav det øverste laget er edeltre som bjørk og eik. Du kan få 1-stavs, 2-stavs og 3-stavsparkett, og i ulike farger. For eksempel Boens eikeparkett i matt hvit eller Kärcher parkett med mørkegrå olje. Heltre består ganske enkelt av hel ved - det du ser er det du får. Selv om det er viktige forskjeller på parkett og heltre, er fordelene og ulempene relativt like.

Styrker: Tregulv ser flott ut og føles godt og lunt under føttene. Det er et ettertraktet gulv og er gjerne et pluss ved boligsalg. I tillegg varer det lenge, og skader og riper kan repareres ved å slipe gulvet.

Svakheter: Tregulv tåler fuktighet dårlig og selv om det tåler en støyt, er det også relativt enkelt å lage riper i det. Hundeklør og høye hæler kan som sådan slite en del på gulvet. Til sist koster det også en del mer enn noen andre gulvtyper. 

Se mer

Laminat

Laminat består av flere ulike lag som er sammensatt via laminering. Innerst er en kjerne bestående av HDF (High Density Fibreboard), og ytters er et dekorsjikt og et slitesjikt. Laminatoverflaten etterligner vanligvis tregulv og kommer både med og uten struktur i overflaten.

Styrker: Laminat er svært slitesterkt, ripebestandig og tåler fukt bedre enn tregulv. Etterligningen av treoverflaten er ofte veldig overbevisende, og man kan velge ganske fritt hvordan gulvet skal se ut. Det er også ofte vesentlig rimeligere enn parkett og heltre. 

Svakheter: Laminat verdsettes ikke like høyt som parkett. Selv om utseende er overbevisende, mangler det likevel kvaliteten til ekte tre. Ettersom laminat ikke kan slipes, er det vanskeligere å utbedre skader. Dog noen leverandører av laminat har reparasjonskit som kan bestilles. 

Vinyl

Vinylgulv er et gulv bestående av kunststoffet PVC som kan etterligne overflaten til alt fra eikegulv til fliser og betong. 

Styrker: Vinyl er vanntett, slitesterkt og enkelt å rengjøre. Det er også et rimelig alternativ og enkelt å legge. Du kan velge akkurat hvordan det skal se ut, noe som gjør det til et veldig fleksibelt valg.

Svakheter: Vinyl verdsettes lavere enn mange andre gulvtyper og mangler også de lune kvalitetene til tregulv. Selve materialet, PVC, er lite miljøvennlig. 

Fliser

Fliser kommer i en rekke former, farger og materialer. Populære valg er fliser av keramikk, naturstein, marmor, sement og terrazzo.

Styrker: Fliser kan se veldig flotte ut og er ofte høyt verdsatt. Fliser tåler som oftest fukt og slitasjon godt, og brukes derfor ofte i fuktutsatte rom som kjøkken, gang og våtrom. Merk at på våtrom må de brukes i kombinasjon med membran for å få et vanntett rom. Det er mange ulike fliser å velge mellom, noe som gir stor fleksibilitet hva angår pris, utseende og størrelse. 

Svakheter: Fliser er relativt kostbare sammenlignet med andre gulvtyper, og også mer krevende å legge. Det kan også være vanskeligere å rengjøre flisgulv litt avhengig av utforming, tekstur og størrelse.

Gulvet under gulvet

Gulvet under gulvet

Parkett, laminat, vinyl, linoleum, gummi, kork, tepper og teppefliser – alle disse gulvvariantene stiller krav til underlaget de legges på.

Slik unngår du trinnlyd

Slik unngår du trinnlyd

Jo hardere et gulvmateriale er, dess mer lyder vil det kunne gi opphav til. Dette må det tas hensyn til når vi velger gulv. Trinnlyder er et vanlig - men unngåelig - problem!

Opprettet
16.09.2024
Oppdatert
16.09.2024
Icons/Large/Chat