I bindingsverkvegg legges isolasjonen inni selve veggen. I gammel vegg betinger dette at du river kledningen og kler på nytt.
Spar strøm med riktig isolasjon
God og riktig isolasjon sparer du på i lengden, ikke minst er det viktig å etterisolere hvis du bor i gammelt hus. Dårlig isolasjon gir stort varmetap.
Loftsgulv og tak
Varmluft stiger, og derfor er det loftsgulvet du får mest igjen for å isolere - dersom loftet fortsatt skal være kaldt. Skal loftet innredes, legges isolasjonen i taket.
I åpent loftsgulv isoleres det mellom bjelkene.
- Fyll bjelkelaget med isolasjon, og synes den gamle isolasjonen å være i orden, kan ny isolasjon legges rett på.
Mangler huset loftsgulv og eller du skal innrede helt opp, må selve skråtaket isoleres.
- Vær nøye med å få minst 5 cm gjennomgående lufting mellom isolasjon/vindsperre og undertak.
- Isolasjonen skal sitte trangt. For ikke å miste effekt når det blåser, må isolasjonen vernes mot vinden med forhudningspapp eller vindsperreplate på utsiden.
Gulvet i 1. etasje
Er det gulvkaldt er det fordi kald luft trekker opp nedenfra eller gjennom den sårbare overgangen mellom gulv og vegg. Tett aldri igjen ventilene i kjelleren for å få varmere gulv, da risikerer du bare mugg og råte.
- Bryter du opp gulvet for å legge nytt, isoleres hele bjelkehøyden, deretter dekker du isolasjonen med et lag papp. Er gulvet intakt, forer du ned fra undersiden.
- Prinsippet blir det samme som for taket, men i gulvet skal du ikke bruke plast.
- Skal undersiden av isolasjonen kles med panelbord, bør du forsegle isolasjonen med et lag forhudningspapp, plater eller ullpapp.
I bindingsverkvegg legges isolasjonen inni selve veggen. I gammel vegg betinger dette at du river kledningen og kler på nytt.
- Dersom utvending kledning ikke er lektet ut, kan det i visse tilfeller oppstå fuktproblemer dersom du ikke får lagt innvendig dampsperre.
- Med god ventilasjon blir luften raskere skifet ut, og faren for fuktskader reduserers.
- Er du usikker på om huset er egnet for etterisolering uten dampsperre, vil vi anbefale at du tar kontakt med fagfolk
Islolasjonstips
- Isolasjonen er ikke farlig, men den kan klø. Skyll med lunkent vann der det klør.
- Dersom du reagerer allergisk, bør du være godt kledd når du isolerer. Bruk hansker og munnbind.
- Hold det rent rundt deg. Rydd vekk kapp straks, støvsug, ikke fei
- Isolasjonen skal sitte trangt, med ca. 1 cm overmål. Skjær med bredbladet kniv.
- Bredden på matter og plater er tilpasset senteravstand på 60 cm.
- Forsegl alltid isolasjonen (dampsperre eller papp). Da unngår du isolasjonsstøv som trenger seg gjennom sprekker mellom f.eks panelbord og lister. I tillegg beskytter du isolasjonen mot eventuell fuktighet.
- Polystyren er brannfarlig, og må aldri brukes i trekonstruksjoner.
Isolasjon kan blåses inn
- Løsisolasjon finnes i steinull, glassull og cellulosefibre.
- Etterhullboring blåses isolasjonen inn i konstruksonene av spesialfirmaer. Fordelene er at jobben gjøres på en dag eller to, det blir ikke noe rot eller søl, og konstruksjonene røres ikke.
- Metoden kan brukes når huset er teknisk i stand til innblåsing, når veggene er bygget i bindingsverk samt når kledningenen er i orden og ikke skal røres.
Hva er vindsperre og dampsperre?
Blir luften i isolasjonen forstyrret av vind, reduseres egenskapene drastisk. Derfor legges det en vindsperre utvendig som hindrer vinden å trenge gjennom isolasjonen.
- Asfaltplater og spesielle gipsplater regnes som de beste vindsperrene, men spesielle folier og asfaltpapp er også mye brukt.
- Dampsperren består av en spesiell plastfolie, og skal monteres på innsiden av yttervegger og skråtak mot det fri eller tak mot et kaldt loft. Poenget er å hindre varm romluft i å trenge inn i konstruksjonen, hvor den kan kondensere når den treffer 0-punktet. Folien må være hel, uten rifter og hull. Disse må i så fall repareres med byggtape.
- Opprettet
- 19.12.2022
- Oppdatert
- 19.08.2024